Faktablade
Fastspænding af kørestole i liftbiler
Bilsæde eller kørestol?
Når en kørestolsbruger skal ud at køre, melder spørgsmålet sig, om vedkommende kan komme over at sidde på bilens originalsæde under kørslen, eller om det vil være nødvendigt at sidde i kørestolen.
Kunder som sidder i trehjulet minicrosser, skal altid sidde på et fast sæde under kørslen.
Fastspænding af kørestolen
Kan kørestolsbrugeren ikke komme over i et originalt bilsæde som siddeplads under kørslen, bør den kørestol, der bruges under transport, være beregnet til at fungere som bilsæde.
Forankringspunkt
På samme måde som en bils sæder er fastspændt i bilens bund, skal kørestolen også spændes fast til vognbunden. Bilen som bruges til at transportere en eller flere kørestolsbrugere, er derfor forsynet med forankringspunkter til at fastholde kørestolen. Forankringspunkter er skinner eller faste punkter (kopper) i bunden af bilen.
Der findes forskellige typer af forankringspunkter, her skinner (venstre) og kopper (højre). (Billederne er venligst udlånt af Handi-Safety)
Firepunktsfastspænding
En kørestolsfastspænding er en anordning, der er beregnet til at spænde kørestolen fast i bilens bund. For at en kørestol kan være solidt fastgjort i forankringspunkterne, skal fastgøringen ske fire steder med kørestolsfastspændinger – to foran og to bagpå.
Fastspænding af kørestolsbrugere
Hvem skal anvende sikkerhedssele?
På samme måde som en passager skal anvende sikkerhedssele ved bilkørsel, skal en kørestolsbruger også være fastspændt under bilkørsel med en trepunkts sikkerhedssele og have ansigtet i kørselsretningen.
Børn med en legemshøjde på under 135 cm skal under kørslen anvende godkendt sikkerhedsudstyr tilpasset barnets højde og vægt, dvs. en barnestol eller en siddepude, som kunden selv skal medbringe.
Sikkerhedssele til kørestolsbrugere
Kørestolspladserne skal være udstyret med trepunktsseler ved alle kørestolspladser. Når kørestolen benyttes som bilsæde, er der jf. Færdselslovens § 80 krav om, at sikkerhedsselen benyttes.
Sikkerhedsselen skal være mærket og godkendt i henhold til reglerne i Detailforskrift for køretøjer, og skal fastgøres i bilens forankringspunkter. Disse skal være anbragt sådan, at sikkerhedsselen kan anbringes hensigtsmæssigt på kørestolsbrugerens krop, og de skal være solidt fastgjort til køretøjet.
Trepunktsselen kan bestå af to separate seler, dvs. en skuldersele og en hoftesele eller det kan være et hele – en trepunktssele.
For god ordens skyld skal det bemærkes, at en sele, der er indbygget i kørestolen, men som ikke er fastgjort til bilens faste dele, som hovedregel ikke er en sikkerhedssele, idet den ikke har den fornødne styrke til at yde beskyttelse ved en kollision.
Der findes dog få undtagelser, hvor en kørestol er testet og godkendt med en integreret sikkerhedssele.
Ansvar for fastspænding
Det er chaufførens ansvar, at alle personer er forsvarligt fastspændt med sikkerhedssele inden kørslen påbegyndes.
Dispensation fra pligt til at anvende sikkerhedssele
Personer kan ved en lægeattest blive fritaget for pligten til at bruge sikkerhedsseler i visse tilfælde. Pligten til at anvende sikkerhedssele er indført ud fra et ønske om, at øge sikkerheden under kørslen, og dispensation på grund af lægelige forhold skal derfor gives under hensyn her til. Det må derfor ved afgørelsen af grundlaget for dispensation nøje afvejes, om de gener, der anføres, er så alvorlige, at de kan opveje den risiko for skader på fører og passager, som en dispensation fra lovens påbud om selebrug kan medføre.
Kunden er forpligtet til dels at fremsende en kopi af denne fritagelsesattest til Movia Flextrafik, og dels medbringe og fremvise attesten på forlangende.
Kilde: Fastspænding af kørestolsbrugeren med sikkerhedsseler, Else Marie Hansen, Hjælpemiddelinstituttet 2008
Krav til trapper
Trappeafsatsen/reposen skal være minimum 120 cm på hver led, for at chaufføren kan komme rundt med trappemaskine.
På indvendige trapper må ting ikke stå i vejen for en sikker transport. Ingen løse tæpper på trappen.
Trinhøjde maksimum 20 cm
Trindybden minimum 11 cm
Ved udvendige trapper må der ikke være løse sten eller fliser på trinene.
Trappen skal være fri for sne og is.
El-kørestole og el-scooter kan ikke befordres på trapper .
Hvis borgeren med støtte fra chaufføren kan skifte til en transportstol, kan vi køre med trappemaskine. Dækkene skal være korrekt oppumpet for at sikre, at hjulene kan bremses. Flade eller punkterede dæk kan afvises.
KRAV TIL SAMLET VÆGT
Person og kørestol må maksimalt veje 160 kilo i alt
KRAV TIL KØRESTOL
Bag på kørestolen kan bøjler, antivip eller lignende gøre det umuligt at montere kørestolen på trappemaskinen Kan bøjler eller lignende afmonteres uden brug af værktøj og kørestolen uden problemer fastmonteres til trappemaskinen, vil Movia normalvis kunne køre borgeren.
Hjulbredde på minimum 37 cm og maksimum 73 cm.
Bredde på rygstykke på maksimum 53 cm.
Højde på minimum 33 cm til motorkasse og minimum 50 cm til batterikasse.
Vægtgrænser for løft, træk og skub
Du kan læse Arbejdstilsynets anbefalinger til vægtgrænser for løft, træk og skub ved at klikke her
Krav til dæk
I flextrafik skal vognene være monteret med vinterdæk fra 15. november til og med 31. marts.
Vinterdæk
Hvis dækket er mærket med M+S samt bjerg- og snefnug-symbol er det et vinterdæk.
Sommer- og helårsdæk
Hvis dækket kun er mærket med M+S (Dansk: Mudder og Sne) kan der være tale om et helårsdæk. Et sommerdæk har ikke en egentlig mærkning på siden.
Trappemaskiner
Som kunde i Movias handicapkørselsordning kan du blive kørt og fulgt fra entredør til entredør på alle private adresser.
Movia tilbyder manuelle kørestolsbrugere at blive befordret op og ned ad trapper til 5. sals højde - også på adresser hvor der ikke er elevator.
Dette tilbud er kun muligt, fordi Movia råder over et antal vogne udstyret med trappemaskiner til dette formål. Al befordring af kørestolsbrugere over mere end ét trin skal foretages med trappemaskine, således at trappebefordringen udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt for såvel kunde som chauffør.
For at trappebefordringen kan foregå forsvarligt, er der forskellige krav, der skal være opfyldt – det gælder bl.a. mål, vægt og adgangsforhold.
El-kørestole og el-scooter kan ikke befordres med trappemaskine. Men hvis kunden med støtte af chaufføren kan skifte til en transportstol, er der mulighed for at blive befordret op og ned ad trapper.
Kørestolen
Hjulbredden på en kørestol må højst være 73 cm (udvendig mål), og der skal være minimum 37 cm (indvendig mål) mellem tværstængerne på kørestolsrammen.
Bag på kørestolen kan der være bøjler, antivip eller lignende, der gør det umuligt at montere kørestolen på trappemaskinen. Men kan disse afmonteres uden brug af værktøj, og kørestolen uden problemer kan fastmonteres til trappemaskinen, kan transporten gennemføres.
Den maksimale vægt for kunde og kørestol må ikke overstige 160 kg.
Trappen
Trinhøjden må ikke være over 20 cm og trindybden skal mindst være 11 cm.
Trappeafsatsen/reposen skal være på minimum 120 cm på hver led, for at trappemaskinen kan komme rundt.
På indvendige trapper skal trappeforholdene være indrettet således, at der ikke er ting, der står i vejen for en sikker transport, og der må ikke være løse tæpper på trappen.
Ved udvendige trapper må der ikke være løse sten eller fliser på trinene. Desuden skal trappen altid være fri for sne og is.
Bemærk
Selvom ovenstående er opfyldt, er det ikke en garanti for at Movias handicapkørselsordning kan gennemføre transporten. Der kan være individuelle forhold, der bevirker, at en sikker og forsvarlig befordring med trappemaskinen ikke er muligt. I disse tilfælde vil turen ikke blive gennemført, og såfremt der er tale om et problem på en besøgsadresse, vil kunden blive kørt retur.
Er du i tvivl om, om netop din trappeopgang opfylder kravene, kan du kontakte flextrafik på tlf.: 70 26 27 27 tast 4.