Busprodukter
A-bus
A-busser er kendetegnet ved at køre ofte og dermed give passagererne en sikkerhed for, at der kommer en bus inden for en overskuelig fremtid. A-busser leverer højfrekvent betjening med kort rejsetid i relevante korridorer. Analyser har vist, at der er tæt sammenhæng mellem antallet af stoppesteder på en linje og bussens gennemsnitshastighed. Jo længere mellem stoppestederne, desto højere rejsehastighed. Gennemsnitsafstanden mellem stoppestederne er i dag mellem 3- og 400 m. afhængig af, hvilken A-buslinje, der er tale om. I store byer tilrettelægges linjeføringen under hensyntagen til metro, Letbane og S-tog.
C-bus
C-busser er en del af et højklasset koncept (+Way) som er kendetegnet ved at busserne køre ofte og dermed giver passagererne sikkerhed for, at der kommer en bus inden for en overskuelig fremtid. Bussens linjeføring er tilrettelagt, så bussen har nemt ved at komme frem i trafikken.
E-bus
E-busser er ekspresbusser. E-busser skaber direkte og ekstrahurtige forbindelser mellem bolig og arbejds- og/eller uddannelsessted. Linjeføringen understøtter primært pendling langs korridorer med mange passagerer. For at gøre E-busserne mest muligt attraktive for pendlere er der stort fokus på at skabe direkte forbindelser mellem større trafikale knudepunkter, boligområder, erhvervsområder og uddannelsessteder. Høj rejsehastighed opnås dels ved direkte linjeføring, og dels gennem stor afstand mellem stoppestederne
R-bus
R-busser er kendetegnet ved at have faste minuttal og sikre korrespondancer til øvrige konceptbusser samt andre vigtige bus- og togforbindelser. Det tilstræbes, at R-bussen har en så direkte linjeføring som muligt mellem større byer. Med halvtimedrift i dagtimerne og timedrift aften og weekend passer R-bussen godt til passagerernes behov, hvor mange har fleksible arbejdstider og benytter bussen til fritidsaktiviteter og kulturtilbud om aftenen eller i weekenden.
S-bus
S-busser understøtter pendling i kombination med S-tog, A-busser og Metro og er en naturlig del af rygraden i den kollektive trafik i Storkøbenhavn. Samlet set skabes et højfrekvent kollektivt transportnet målrettet pendlere. S-bussens samlede karakteristika er derfor: direkte linjeføring, få stop og god fremkommelighed gennem fx signalprioritering og busbaner. S-busser er kendetegnet ved direkte linjeføring, der både skaber forbindelser på tværs af S-tognettet (ringlinjer), og langs de radiale byfingre mellem omegnskommuner og centrale dele af København (radiallinjer). Ringlinjerne er hovedtransportmidlet i det regionale net i fingerbyoråderne på tværs af S-togslinjer, hvor beboelses- og erhvervsområder forbindes med stationer og andre rafikaleknudepunkter. Radiallinjerne skaber direkte forbindelser i korridorer mellem S-togslinjerne ind mod det højfrekvente transportsystem i city.
N-bus
Natbusser er buslinjer, der kører om natten i stedet for almindelige buslinjer og tog. Natbusserne kan kendes på grå skilte på stoppestederne og rutenumre i intervallet 90-99 med efterstillet N.
Siden 2013 er en del natbuslinjer blevet erstattet af forskellige A-bus-, S-bus og R-buslinjer, der enten har fået drift døgnet rundt eller er blevet udvidet til også at køre nat efter fredag og lørdag. Desuden er der blevet indført natkørsel på S-banen nat efter fredag og lørdag i 2009, hvilket ligeledes har været med til at reducere behovet for natbusser.
Gul bus
Gule busser udgør en selvstændig løsning som kollektiv trafikforbindelse i byer eller i landområder og med forbindelse mellem byer. Gule busser kan samtidig udgøre et underliggende net i større byer med A-, R- eller S-busbetjening. Gule busser kan dermed løfte vidt forskellige opgaver.
Kommunebus
Kommunebussen er et produkt til kommunale kørselsordninger, fx. Skole- og ældrekørsel. Det er således vigtigt at være opmærksom på, at Kommunebus ikke kan anvendes til den ordinære kollektive trafik, hvor der gælder andre specifikke krav til fx bussernes indretning, frister for ændringer og billettering i bussen. Kommunebus-konceptet er endvidere karakteriseret ved at:
- Være planlagt på tværs af – og i sammenhæng med – med de øvrige kørselsordninger (den ordinære kollektive trafik, Flex-Rute og den variable Flex-kørsel), således, at synergien i den samlede betjening udnyttes.
- Give mulighed for at udnytte vognparken til denne kørsel på tværs af og med Movias øvrige produktkategorier.
- Give mulighed for at optimere vognløb og tilpasse materieltype og –størrelse til behovet på den enkelte tur.
- Give kommunerne samme grad af fleksibilitet i form af hyppige ændringer, som der er ved kommunale udbud
- Movia løfter opgaven med udbud af kørsel, opfølgning og afregning med den enkelte vognmand.
Havnebus
Havnebusserne er “busser til havs”, der sejler i Københavns Havn. Der er tre linjer, hvoraf linje 991 og 992 sejler på langs af havnen mellem Refshaleøen og Teglholmen. I forbindelse med forestillinger på Operaens Store Scene på hverdage efter kl. 19, sejler linje
993 pendulsejlads mellem Nyhavn og Operaen ca. 1-1½ time inden forestillingens start. Efter forestillinger sejles der fra Operaen til Nyhavn, så længe der er operagæster ved stoppestedet. Havnebusserne er i dag el-drevet.