Unges udfordringer med prissystemet
Nadia på 16 år
Nadia bor i Vanløse og går på handelsgymnasium på Frederiksberg. Nadia har undervisning 5 dage om ugen, når vejret er til det hun cykler i skole ellers tager hun metroen.
Nadias udfordring er, at hun kan vælge at købe et ungdomskort (UU) til 382 kr. for 30 dage, men hvis hun tager metroen mindre end 11 dage om måneden, kan det bedre betale sig for hende at rejse på rejsekort (352 kr. for 10 returrejser). Nadia skal derfor hele tiden have et overblik over, hvor meget hun forventer at ville cykle.
Klara på 19 år
Klara bor i Valby og går på gymnasium på Frederiksberg. Klara cykler i skole hver dag, men tager tog og bus, når hun skal besøge sin familie i Helsingør.
Klaras udfordring er, at hun ikke har et ungdomskort, fordi hun cykler i skole hver dag. Klara skal derfor overveje hvor tit hun vil besøge sin familie i Helsingør, hvor det så vil være gratis at tage tog, bus og metro, fordi familien bor i samme takstområde.
Hvis hun besøger sin familie mere end tre gang på en måned, vil det kunne betale sig for Klara at købe et ungdomskort, i stedet for et almindeligt rejsekort til/fra Helsingør. Et UU-kort koster 382 kr. for 30 dage og det koster 390 kr. for 4 returrejser i off-peak periode. Hvis Klara også vil bruge UU-kortet i andre sammenhænge, skal de rejser også tælles med i hendes overvejelser.
Amin på 18 år og Mads på 17 år
Amin og Mads går i gymnasiet i København. Amin bor i Herlev, og Mads bor i Vanløse. Amin tager toget til/fra gymnasiet og har ungdomskort. Mads cykler i skole og har ikke ungdomskort. Amin og Mads spiller counterstrike og er hyppigt til e-sport stævner i Næstved og Vordingborg.
Amin, som har ungdomskort, og får 50%. rabat på fritidsrejser udenfor sit eget zoneområde, derfor betaler Amin kun det halve af, hvad Mads skal betale, når de skal til e-sport stævner i Næstved og Vordingborg. De bliver frustrerede over den store forskel de skal betale for at komme til stævne.
Markus på 23 år
Markus bor i Ringsted og læser på Roskilde Universitet. Markus har undervisning 3 dage om ugen og tager toget frem og tilbage. Udover undervisning er der en del gruppearbejde, hvor hans gruppe mødes på skift hjemme hos hinanden. Derfor er der en del rejser til de andre gruppemedlemmer.
Markus ungdomskort (VU) gælder til rejser mellem Ringsted og Roskilde, og til alle fritidsrejser indenfor Markus hjemtakstområde (som er zoneområde 101 – 199). Hvis Markus skal rejse udenfor zoneområde 101 – 199 skal han brug rejsekort eller mobilbillet hvor han vil få 50% i rabat til alle rejser udover strækningen Ringsted/Roskilde.
Mens Markus skal betale for fritidsrejserne i zoneområde 1 til 99, er de samme fritidsrejser gratis for hans studiekammerater, som bor i zoneområde 1 til 99. Udfordringen er den uens behandling af de unge med ungdomskort til/fra samme uddannelsessted. De unge der bor i samme takstområde som uddannelsesstedet kan rejse gratis indenfor takstområdet, mens de unge der bor i et andet takstområde, skal betale halv voksentakst for de samme rejser.