Inddrag dit bagland

Du sidder i ungeudvalget med din unikke viden og erfaringer. Men det kan give nye vitaminer at spørge andre om deres erfaringer, og om de har ideer til hvordan ungerabatterne i bus, tog og metro gør den kollektive transport mere attraktiv for unge. Her er en række forslag til metoder og værktøjer du kan bruge. Tag gerne fat i Movia for inspiration eller hjælp.

Få input fra en lille gruppe
Du kan skrive ud til de andre elever/studerende om de vil bidrage til at gøre det bedre at tage tog, bus og metro. Her er det vigtigste, at du lytter til dem og deres oplevelser. Start fx med at lave en runde, hvor alle svarer på:

  • Hvornår tog du sidst tog, bus eller metro? Hvis du lige som en madanmelder skulle anmelde din rejse. Hvordan ville du så anmelde den?
  • Der er færre som tager tog, bus og metro end tidligere, hvad tror du er årsagen?
  • Hvad vil motivere dig til oftere at tage tog, bus eller metro?


Spørg dem du er tættest på
Nogle gange sætter det nye tanker i gang, blot at spørge dem man er tættest på. Fx en god ven, kæreste eller søster. Du kan fx vise dem Nadia, Klara, Mads, Amin eller Markus og spørge hvad de tænker om dilemmaerne, og om de har ideer til hvordan de løser problemstillingerne. Blot det at lytte til andres måde at formulere dilemmaerne på, kan give nye idéer.


Få viden fra mange
Dit bagland er en guldgrube af viden og erfaringer. Deres brug af ungdomskort, deres erfaringer med kollektiv transport, deres vurdering af ungerabatterne, deres forslag til hvordan ungerabatterne skal indrettes, eller noget helt femte.  Det kan også være med til at få behovet for nye ungerabatter på lystavlen hos flere.

Inspiration til metoder og værktøjer

  • Brug ”dilemmaerne” til en snak om hvad der virker og hvad ikke virker med ungerabatterne i den kollektive transport.
  • Lav en enkel opdeling med en ”Skattekiste” og en ”Skraldespand” til at samle input om ungerabatterne.

Til ovenstående øvelser kan du bruge whiteboards i Zoom eller Teams til at samle inputtene. Ellers brug det gratis værktøj padlet.com.

  • Lav en afstemning blandt dine syv bedste ideer til hvordan ungerabatterne kan udformes. Brug fx FB eller mentimeter.com, hvor du kan lave simple elektroniske afstemninger. Mentimeter er gratis at bruge – og du kan gemme svarene.