Ungdomskort

Der findes tre slags ungdomskort til unge mellem 16 og 26 år som giver rabat. Man kan få et ungdomskort hvis man går på en ungdomsuddannelse. Fx gymnasiet, HF, anlægsgartner eller sosu-assistent. Det kaldes et UU-kort. Hvis man går på en videregående uddannelse, kan man købe et VU-kort. De videregående uddannelser er fx pædagog, sygeplejerske, jura eller flyveleder – det vil sige alle bachelor og kandidatuddannelser, erhvervsakademie samt politi og forsvar. Hvis du ikke går på en uddannelse, er der en sidste mulighed, som er et XU. Det kan købes, hvis du har et stort rejsebehov. Ved alle 3 ungdomskort, får man mulighed for at få 50% rabat på de rejser man tager uden for sit eget takstområde.

Udover de 3 ungdomskort er der almindelige billetter og kort. Enkeltbilletter købes ofte i billetautomater på stationer, på en smartphone, i kiosker på stationer. For de voksne findes der to forskellige slags kort: et rejsekort og et periodekort. Hvis man er mellem 12 og 16 år betaler man det halve af hvad de voksne betaler for at tage tog, bus eller metro.

Et barn under 12 år betaler børnepris, når det rejser alene, og kan gratis tage et barn under 12 år med. To børn under 12 år kan rejse gratis, når de følges med en voksen med gyldig billet eller kort. Et barn under 16 år betaler børnepris og kan gratis tage et barn under 12 år med. Det gælder både kontantbilletter og når de unge rejser på Rejsekort.


Priser og begrænsninger ved ungdomskort  

UU-Kort (kort til UngdomsUddannelser) koster 390 kr. for 30 dage.

De fleste unge har mulighed for at købe ungdomskortet UU-Kort (det afhænger dog af afstanden mellem hjem og skolen/uddannelsen). Med et UU-kort kan man rejse frit i det ”takstområde” man bor i.

VU-Kort (kort til Videregående Uddannelser) koster 618 kr. for 30 dage.

Unge på videregående uddannelser har mulighed for at købe ungdomskortet VU-Kort (det afhænger dog af afstanden mellem hjem og skolen/uddannelsen). Med et VU-kort kan man rejse frit i det ”takstområde” man bor i.

XU-Kort (almindeligt Ungdomskort, hvis du ikke er under uddannelse) koster 618 kr. for 30 dage.

Unge mellem 16 og 20 år kan købe et ungdomskort, hvor man frit kan rejse i det takstområde man bor i. Man skal have et relativt stort behov for at rejse, for at det er en fordel at købe dette ungdomskort.

Sådan køber man billet

Alle kan købe en billet på stationer, hvor der er standere og på mobilen.

For at købe et ungdomskort skal man bestille det, og vente på det bliver sendt med posten. Der kan være tre udfordringer ved dette: Det tager noget tid fra man har bestilt til man modtager det. Ungdomskortet kan blive væk, og det tager tid at bestille et nyt. Den tredje udfordring er at det koster penge at lave og sende ungdomskortene.

Ungdomskortet kan fås både som plastickort og i DOT eller DSB’s app ’Billetter’.