Vores eget google-map

Alle er udstyret med et indre mentalt kort, som er unikt og spiller en afgørende rolle for, hvordan vi vælger at transportere os fra A til B og hvordan passagerer håndterer uforudsete hændelser i den kollektive transport. De mentale kort bliver dannet gennem vores erfaringer og oplevelser af at tage tog, bus og metro. Kortene fungerer som en slags eget indre google-map, og det styrer vores valg – tog, bil, cykel? For det er ikke kun en beslutning om pris eller hurtighed – vores erfaringer og værdier spiller ind på vores valg – og nogle gange helt ubevidst.

Nogle af de erfaringer der er gjort om valg af transport er, at skift har stor betydning og at sikkerhed i ankomsttid har større betydning end hurtighed.

Mange synes det at skulle skifte tog, bus eller metro er som at sætte en ’black box’ ind i sit mentale kort for sin rejse. For mange er det at have en ’black box’ på ruten en byrde - noget som skaber uro. Det er forskelligt hvor meget den sorte boks vejer. For nogle er det blot et skift, for nogle en lille irritation, for andre noget helt uoverkommeligt, som kan betyde de vælger en rute, som tager længere tid, blot for at slippe af med den sorte boks.