Spring menu over

Danmarks yngste med buskørekort kører gult

28-04-2023
 

Der findes mennesker, der er glade for kollektiv transport, køre i bus og tog - måske pendler til og fra arbejde hver dag. Og så findes der mennesker som William. Tirsdag d. 2. maj begynder han i praktik som buschauffør og skal sidde bag rattet i en af de gule Movia bybusser i Roskilde. Og nå ja, så er han Danmarks yngste indehaver af et buskørekort.

 
William i uniform bag rattet af en bus.

Foto: Tom Kristensen/UCplus

 

Når man spørger William Øvre Colberg om, hvor meget han glæder sig til at starte i praktik som buschauffør, griner han og siger:


"Rigtig meget, det kan jeg ikke sætte tal på. Jeg har jo de sidste tre, fire, måske fem år endda - hver dag ligget og kørt rundt i bus for sjov. Og der har jeg bare gerne ville køre selv også."


Der er vist ingen tvivl om, at busser er en passion for William. Og bare rolig, han har ungdomskort, så det ikke bliver alt for dyrt med de mange ture.

 

En barnevognsdrøm

Allerede før William kan huske, har han interesseret sig for busser. Specifikt, hvordan de ser ud, hvordan de lyder, og hvor de kører.


"Min mor har fortalt, at når hun skulle hente mig i børnehave eller vuggestue, fortalte jeg hende, om alle de busser, der kørte forbi. Det var mest, hvilket mærke eller hvor mange døre den havde," fortæller William.


Hvad der begyndte som en barndomsfascination, fortsatte op igennem de unge teenageår for den i dag 18-årige busentusiast fra Gevninge. Og i sommeren sidste år gik han all in på drømmen og begyndte på erhvervsuddannelsen for buschauffører på UCplus i Skovlunde.


William er først færdiguddannet som buschauffør i marts 2024, men allerede den 2. maj begynder han i praktik hos Umove, som er en af Movias operatører, i Roskilde, hvor han skal køre bybusserne.


"Det er nogle gode linjer. Jeg har taget dem alle sammen og er forberedt på dem," forsikrer William.


Busnørderi på højt plan

Selvom ordet 'nørd' af nogle opfattes negativt, så skal det i den grad opfattes positivt, når det sammensættes med 'bus' og William. For busser har fyldt og fylder meget af hans liv:


"Jeg har kørt rigtig meget med busser. Dem har jeg altid taget. Både hvis jeg skal noget, eller hvis jeg keder mig, så tager jeg ud at køre med nogle bestemte busser," siger William, der undervejs på sine mange ture har talt med chaufførerne om alt muligt inden for busverdenen. Og selvfølgelig har han en yndlingsrute:


"Den linje, jeg har kørt rigtig meget med, er linje 207. Den kører ude igennem Gevninge, og det er bare en fed tur. Den kører bare ud på landet - men også lidt blandet. Den kører fra Roskilde ud over Boserup, Herslev og Gevninge og så videre til Lejre og Osted. Jeg ved ikke helt, hvorfor den er så fed. Men jeg har bare altid godt kunne lide den," siger William.


For William er det især de gamle Volvo-busser, som fanger interessen. Deres motor har nemlig en fed lyd, og han kan godt lide en motor, der larmer. Han har dog vænnet sig til tanken om, at fremtidens - og mange af nutidens - busser kører på el.


Tag godt imod William

Fra den 2. maj 2023 kan du møde William i bybusserne i Roskilde-området, hvor han i starten vil være under oplæring, og senere skal køre alene.


Hvis du støder på Danmarks yngste indehaver af et buskørekort - eller én af de mange andre buschauffører - så smil og vær venlig. Det vil William i hvert fald gøre.


"Det vigtigste som buschauffør er at køre bussen sikkert og forsvarligt. Men jeg vil også bare prøve at være glad generelt og sprede godt humør," afslutter William Øvre Colberg.


 
Kontaktinformation

Movia Presse & Kommunikation, tlf. 36 13 20 10 eller presse@moviatrafik.dk

 

Movia er Danmarks største mobilitetsselskab. Vi kører årligt med ca.180 mio. passagerer i busser, lokaltog og flextrafik. I Movia arbejder vi for, at flere skal transportere sig klimavenligt sammen. Og vi har sat klare mål for vores fælles fremtid: I 2030 er alle vores godt 1.300 busser fossilfri - mindst halvdelen kører på el. Flextrafikken køres i elbiler, og nye lokaltog er eldrevne. Movia ejes af de 45 kommuner og to regioner på Sjælland. Vi er en offentlig virksomhed reguleret af lov om trafikselskaber. Læs Movias mobilitetsplan her.