Ny teknologi viser hvornår næste bus går direkte på mobilen

02-09-2019
 

Det skal være slut med at spejde efter bussen uden at vide, om den kommer til tiden eller sidder fast i trafikken: Næstved Kommune og Movia sætter nu såkaldte beacons op på omkring 100 udvalgte stoppesteder -  som et forsøg. Når kunderne står ved stoppestedet, får de automatisk besked om, hvornår næste bus går direkte på deres smartphone, præcis som vi kender det på afgangsskærme fra togstationerne. Med forsøget vil Movia undersøge om borgerne synes, det er en god måde at få digital besked om bussens næste afgang.

 
 

De er små, lavet af plastik, og sender og modtager information via bluetooth gennem Rejseplanens app. De hedder beacons og fra starten af september til november tester Movia sammen med Næst-ved Kommune 100 af dem på 100 udvalgte stoppesteder i Næstved Kommune. De 100 beacons skal således gøre stoppestedet mere intelligent, så de passagerer der venter på stoppestedet får besked om næste afgangstid direkte på mobilen med et enkelt klik. 


Beacons kan registrere bevægelsesmønstret hen mod stoppestedet. Går man bare forbi stoppeste-det, får man ikke afgangstider på mobilen, men gør man ophold i kortere eller længere tid, og har man rejseplanens app installeret på sin smartphone, så vil beaconen sørge for at sende liveopdaterede afgangstider for de næste busafgange direkte til mobilen. Det betyder at kunderne får klar direkte besked om deres bus, også hvis den bliver forsinket. Helt ligesom hvis man modtager en nyhed. 


Ideen med forsøget er at undersøge, om det kan være med til at gøre borgernes adgang til de digitale muligheder for trafikinformation lettere.


"I Næstved vil vi gerne afprøve ny teknologi, som giver borgerne en lettere og mere fleksibel hverdag. Jeg er derfor rigtig glad for samarbejdet med Movia. Det er meget lettere at bruge ventetiden til noget fornuftigt, når man kender den præcise længde af ventetiden. Ja, det er lige før, man synes at tiden går hurtigere. Og det kan forhåbentlig betyde, at det bliver mere attraktivt at tage bussen", fortæller borgmester i Næstved Kommune Carsten Rasmussen.


"Vi ved fra kundeundersøgelser, at kunderne oplever trafikinformationen på digitale skærme ved stoppe-stederne som meget pålidelig. Vi har ikke skærme på alle stoppesteder, men det er stadig Movias opgave at gøre det nemt for kunderne at få adgang til vores digitale løsninger. Derfor gennemfører vi nu et forsøg sammen med Næstved kommune med beacons, så vi kan finde ud af hvad vores kunder oplever, når de får de liveopdaterede køreplantider på deres smartphone helt automatisk. Vi er selvfølgelig rigtig spændte på, hvordan kunderne tager imod det nye tiltag", siger Movias kommunikationsdirektør Camilla Struckmann.


Forsøget med beacons skal køre fra september til november. Herefter evaluerer Movia forsøget, som kan danne baggrund for en beslutning om, hvorvidt beacons skal udbredes andre steder på Sjælland. 


Hvis der er en beacon monteret på stoppestedet, vil det være anført med et klistermærke på stoppe-stedet. Man kan også læse mere om forsøget på moviatrafik.dk/besked-om-bus hvor man også kan se en oversigt over alle de ca. 100 stoppesteder i Næstved, hvor der er sat beacons op. 

 

Sådan får du her og nu information på din smartphone

  • Du skal have Bluetooth slået til på din telefon
  • Du skal have den seneste version af Rejseplanens app installeret på din telefon og have sagt OK til at modtage beskeder fra appen
  • Når du står stille og venter på bussen inden for 2-3 meter fra stoppesteder med en beacon, får du en meddelelse på skærmen på din mobil
  • Når du åbner meddelelsen kommer der et skærmbillede op, der viser de næste afgange fra stoppestedet med bussen.
 
Kontaktinformation

Movia kommunikation og presse, telefon 36 13 20 10

Borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen, telefon 55 88 50 00

 

Movia er Danmarks største trafikselskab med mere end 215 mio. passagerer om året på vores knap 450 buslinjer, 9 lokalbanestrækninger og fem Flextrafik-ordninger. Movia er ejet af 45 kommuner og to regioner på Sjælland. I samarbejde med kommuner og regioner rådgiver og planlægger vi kollektiv transport på tværs af bus, lokalbaner og Flextrafik. Den kollektive transport understøtter kommunernes og regionernes visioner for vækst, bosætning, placering af arbejdspladser og mobilitet. Movia bistår kommuner og regioner med at sikre, at den kollektive transport er en attraktiv og miljøvenlig velfærdsservice for borgerne. Movia er en offentlig virksomhed og reguleres af lov om trafikselskaber.