Ny Cityline med plads til alle

27-03-2017
 

PRESSE: Når den nye linje 5C til april kører ud på strækningen mellem Herlev Hospital og Københavns Lufthavn, bliver det som Cityline med turkise busser, der kører CO2-neutralt på biogas. Dermed bliver nordens travleste buslinje den første BRT-lignende buslinje i Danmark.

 
 

Til april erstatter 5C busserne de nuværende busser på linje 5A. Dermed bliver linje 5C, som den folkekære linje 5A fra da af hedder, den første BRT-lignende buslinje i Danmark. BRT står for Bus Rapid Transit og er et internationalt buskoncept, som kendes fra europæiske storbyer som Paris og Barcelona.


Cityline er Movias BRT-koncept, som byder på mere plads, renere miljø og nemmere rejse for de godt 20 mio. årlige passagerer på linje 5C.


Cityline busserne er længere og har derfor mere plads. Hele 147 passagerer bliver der plads til mod 82 i de nuværende 5A busser. Den ekstra plads vil kunne mærkes særligt i myldretiden. Cityline er også mere miljøvenlig. Busserne kører CO2-neutralt på biogas og udleder 72 pct. mindre NOx og 33 pct. færre partikler end de nuværende busser. De støjer også væsentligt mindre.


De 37 nye Cityline busser får flere døre, som man selv åbner ved at trykke på en knap på siden af bussen. Ligesom på S-tog. Det gør det nemmere at komme hurtigt ombord og gør rejsetiden mere effektiv. På dele af ruten kører Cityline også i eget spor, så busserne kan komme hurtigt gennem trafikken og forbi bilkøerne. Sammen med større vinduespartier, som skaber mere lys og luft, bidrager det til en mere behagelig rejseoplevelse.


"Vi spilder dagligt tusindvis af timer i trafikkøer. Det koster samfundet milliarder hvert år. Cityline er det første BRT-lignende koncept i Danmark, som med enkle, effektive og relativt billige midler forbedrer rejsetiden og reducerer trængslen. Cityline er skabt til at udnytte vejene bedre", siger Movias administrerende direktør, Dorthe Nøhr Pedersen og fortsætter


"I tæt samarbejde med Herlev, Tårnby og Københavns Kommuner har Movia i flere år arbejdet på at få Cityline konceptet ud på gaden. Arriva, som har vundet kontrakten, har leveret busser som sætter et meget højt niveau for miljøvenlig busdrift. Så vi er alle meget spændte på at præsentere det helt nye koncept for passagererne".


Linje 5C forlænges fra Husum Torv til Herlev Hospital, så man kan komme direkte til Herlev Hospital fra Nørrebrogade og Frederikssundsvej uden skift. Linje 5C får også forbindelse til den kommende letbane i Ring 3. Endelig skifter busserne farve både inde og ude til den klare turkise farve, som kendetegner Cityline konceptet.


Se mere på cityline.dk


Baggrund

  • 5A er nordens travleste buslinje med ca. 20 mio. årlige passagerer. Med lanceringen af linje 5C forventes en passagervækst på 5 pct. svarende til ca. 1 mio. passagerer årligt. Til sammenligning havde Københavns Lufthavn 29 mio. passagerer i 2016.
  • Det forventes, at 5C kan transportere op til 2.200 passagerer pr. retning pr. time. I dag transporterer linje 5A ca. 1.500 passagerer pr. retning pr. time.
  • Cityline på 5C er bestilt og betalt af Herlev Kommune, Københavns Kommune og Tårnby Kommune. Kommunerne har samtidig investeret i at opgradere stoppestederne med nye læskærme og digital trafikinformation. Derudover har kommunerne investeret i nogle større anlægsprojekter, som f.eks. endestationen ved Herlev Hospital, og på at skabe bedre fremkommelighed ved Frederikssundsvej
  • Der er samlet investeret 185 mio. kr. i Cityline.
 

Movia er Danmarks største trafikselskab med mere end 215 mio. passagerer om året på vores knap 450 buslinjer, 9 lokalbanestrækninger og fem Flextrafik-ordninger. Movia er ejet af 45 kommuner og to regioner på Sjælland. I samarbejde med kommuner og regioner rådgiver og planlægger vi kollektiv transport på tværs af bus, lokalbaner og Flextrafik. Den kollektive transport understøtter kommunernes og regionernes visioner for vækst, bosætning, placering af arbejdspladser og mobilitet. Movia bistår kommuner og regioner med at sikre, at den kollektive transport er en attraktiv og miljøvenlig velfærdsservice for borgerne. Movia er en offentlig virksomhed og reguleres af lov om trafikselskaber.